Vi tillämpar Catch & Release!

Att släppa tillbaka de stora exemplaren är viktigt om vi ska kunna fortsätta ha ett bra fiske efter stora gäddor.

Till höger hittar en bra film som visar hur du hanterar och lyfter gäddan i gällocksgreppet.

Texten nedan är hämtad från Svenska Gäddklubbens hemsida och är du nyfiken på deras arbete kan du läsa mer och bli medlem i klubben på deras hemsida, http://www.svenskagaddklubben.se
Svenska GäddklubbenVerktyg

Används om fisken behöver läggas ner vid kroklossning, mätning m.m. Finns att köpa men går att tillverka själv av till exempel ett liggunderlag som läggs i en plastsäck. Blöt alltid mattan innan du lägger ner fisken.

Finns många olika, men oftast klarar man sig med en långskaftad ”Peang” och en kombinationstång modell längre. Den sistnämnda har även en inbyggd avbitare som man kan nypa av krokar med. Finns även modeller med pistolgrepp.

Finns många olika på marknaden, men jag föredrar en IKEA-kasse som fungerar mycket bra och är billig. Glöm inte att blöta vågnätet innan fisken läggs i.

Använd en finmaskig håv som är tillräckligt stor. Exempelvis karphåv med en meter långa armar. Stormaskiga laxhåvar är inget alternativ då de splittar fenor och har knutar som skaver på slemskiktet.

Om du vill väga fisken, se då till att du har en tillräckligt dimensionerad våg. Det kan vara svårt att få hjälp om man är själv ute. Upp till 20 kg brukar räcka.

Tillvägagångssätt

Ha alltid utrustningen framme eller lättåtkomlig så minimerar du tiden. Är man ovan med handlandning av gädda kan det vara säkrare att ta gäddan med håven och sen titta efter var krokarna sitter innan man tar den med gälgreppet. Efter hand som man känner sig säkrare övergår man till att gälgreppa den i vattnet. Öva på gäddor i tre-fyrakilosklassen.

Stora romstinna gäddor bör tas med håv eller gälgrepp plus andra handen under magen så att gäddan lyfts vågrätt upp ur vattnet. Detta för att det inte ska bli för stor belastning på romsäckarna. Ett komplement som är bra att ha är en skinnhandske så att man inte river sig på gälbågarna. När man har gäddan i gälgreppet är det lätt att lossa krokarna eftersom gapet öppnas automatiskt. För att ytterligare underlätta avkrokningen kan man klämma in hullingarna på krokarna, eller använda semibarbless-krokar.

Snabba mothugg är en självklarhet, är man ute efter lite större gäddor och kör med tvåkrokstackel är det sällan man missar, en av krokarna är oftast i munnen. Om gäddan mot all förmodan har svalt kroken brukar det gå bra om man drar försiktigt i tafsen och när kroken är synlig så trär du in peangen genom gälen, greppa kroken om skaftet och vrid kroken neråt. På så sätt så lossar du en krokböj i taget. Dra inte för hårt i tafsen men håll den spänd under operationen så brukar det gå bra. Vid detta tillfälle är man glad om man klämt in hullingarna.

När sedan gäddan ska tillbaks till vattnet så håll den om stjärtspolen tills den vill simma iväg, först då är den färdig att släppas.

Är gäddan medtagen kan man köra den fram och tillbaka i vattnet för att syresätta gälarna. Man kan även sumpa gäddan i en s.k. karpsäck för att återhämta sig, sumpa den dock inte på för grunt vatten och helst på ett syresatt ställe. Kom ihåg att minimal hantering ger ökade överlevnadschanser för gäddan.

Temperaturen har också stor betydelse. Är det varmt i vattnet kör gäddan nästan slut på sig och då är det snabba ryck som gäller. Släpp aldrig en gädda som inte visar tydliga tecken på att själv simma iväg.